Dogovorili "posao decenije": Zidaju im još četiri nuklearne elektrane

Moskva i Peking su se dogovorili o izgradnji još četiri nuklearna postrojenja u Kini.

Svet

Izvor: B92

Petak, 07.06.2019.

19:15

Dogovorili
Foto: Depositphotos_cookelma

Elektrane će projektovati inženjeri iz Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu SPIEF u Sankt Peterburgu.

"U Kini su već izgrađene četiri nuklearne elektrane uz učešće Rusije", rekao je on na sastanku s učesnicima rusko-kineskog energetskog foruma u okviru SPIEF, prenela je agencija Tas.

"Postignuti su sporazumi o izgradnji još nekoliko nuklearnih postrojenja projektovanih u Rusiji", kazao je ruski predsednik.

Prvi čovek najveće zemlje na planeti istakao je rastuću bilateralnu saradnju na polju naučnih istraživanja.

Putin je rekao da su američki napori na nametanju dominacije nad drugim zemljama recept za trgovinske i stvarne ratove. On je zamerio Sjedinjenim Američkim Državama da koriste pritiske i sankcije kako bi održali svoju ekonomsku nadmoć, narušavajući međunarodnu trgovinu i globalnu stabilnost.

Putin se požalio na nepoštenu konkurenciju i protekcionizam.

"Američki pristup otvara put za bitku bez pravila, u kojoj je svako suprotstavljen svakome", odgovara Putin, prenosi Rojters.

Putin je rekao da pokušaj SAD da "prošire svoju nadležnost na ceo svet" narušava globalni poredak.

U prisustvu kineskog predsednika na forumu, Putin je rekao da akcija SAD protiv kineske kompanije Huavej predstavlja pokušaj da se ta kompanija "istisne sa globalnog tržišta", označivši to kao prvi tehnološki rat u digitalnom dobu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: