Problemi s 5G mrežom: Zabrana Huaveja koštaće Evropljane još 62 milijarde $

Zabrana kupovine telekomunikacione opreme od kineskih kompanija uvećala bi troškove uvođenja 5G mreže u Evropi za oko 55 milijardi evra (62 milijarde dolara).

Svet

Izvor: B92

Petak, 07.06.2019.

14:29

Problemi s 5G mrežom: Zabrana Huaveja koštaće Evropljane još 62 milijarde $
Foto: Depositphotos, Imaginechina-Editorial, 244635010

Zabrana Huaveja odložila je tu tehnologiju za oko 18 meseci, navodi se u analizi telekomunikacione lobističke grupacije GSMA.

Ta grupacija, koja zastupa interese 750 mobilnih operatera, izražavala je i ranije zabrinutost zbog mogućih posledica potpune zabrane kineske telekomunikacione kompanije Huavej, čiji se proizvodi kupuju širom sveta i koje koriste operateri u Evropi.

Procena od 55 milijardi evra odražava ukupne dodatne troškove koji bi proistekli iz potpune zabrane kupovine opreme od Huaveja i kineskog ZTE-a za uvođenje 5G mreže u Evropi.

"Polovina od tih dodatnih izdataka koji bi zadesili evropske operatere nastala bi kao posledica viših troškova inputa nakon znatnog gubitka konkurencije na tržištu mobilne opreme", ocenjuje se u izveštaju GSMA, u koji je imala uvid agencija Rojters.

"Osim toga, operateri bi morali da zamene postojeću infrastrukturu pre sprovođenja nadogradnje 5G", dodaje se u izveštaju.

Pomenuta dva kineska proizvođača imaju zajednički tržišni udeo u Evropskoj uniji od preko 40 procenata.

Zabrana bi, prema tom izveštaju, takođe odgodila za 18 meseci uvođenje 5G tehnologije, koja bi imala primenu u oblastima od proizvodnje samoupravljajućih automobila do sektora zdravstva i logistike.

"Takvo odlaganje povećalo bi jaz izmedju EU i SAD u uvodjenju 5G mreže za više od 15 procentnih poena do 2025. godine", navodi se u izveštaju.

SAD su Huavej, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacione opreme, stavile na svoju "crnu listu" u maju, što je navelo globalne tehnološke gigante da prekinu veze s kineskom kompanijom i da počnu da vrše pritisak na evropske zemlje da slede taj primer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: