Austrija diže ruke od Balkana?

Beč -- Sa učešćem od devet odsto u direktnim investicijama, Austrija je tek na četvrtom mestu – iza Nemačke, Holandije i Luksemburga.

Izvor: Investitor.me
Podeli
FOTO: Depositphotos, Maugli
FOTO: Depositphotos, Maugli

Udeo Austrije u investicijama u Srednjoj i Istočnoj Evropi se smanjuje, izjavio je stručnjak za istočnu Evropu Gabor Hunija iz bečkog Instituta za ekonomska istraživanja (WIIW).

Pre samo pet godina Austrija je bila bolje rangirana (11 odsto). Iako Austrija i dalje zauzima drugo mesto iza Holandije na zapadnom Balkanu, njen udeo je takođe u padu, sa nešto ispod 15 odsto na 12,3 odsto.

Huni kaže da ovaj razvoj ne znači da će Austrija izgubiti prošireno domaće tržište na svom pragu.

"Da Austrija gubi udeo i to je normalan razvoj", kazao je, prenosi Indikator.ba.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko razloga za to.

S jedne strane, iza većine investicija na Istoku, koje se oporezuju kroz izgradnju kompanija u Holandiji i Luksemburgu, spadaju kompanije iz potpuno različitih zemalja, a ne na osnovu pravog porekla.

"Austrija je prisutna već 30 godina i dobro je pozicionirana. Kompanije koje su htele da se internacionalizuju, učinile su to davno".

Tako su banke ili trgovci poput Spara zastupljeni svuda. Velike, nove investicije prirodno javljale su se ređe.

Pored toga, postoji i nepogrešiv trend investicija u manje velike projekte kao što su fabričke zgrade zasnovane na greenfield-u, ali i manji projekti i ulaganja u usluge – kao što je razvoj softvera. Za to je potrebno manje kapitala.

Pozitivna strana austrijske predanosti jeste da investicije u istočnoj Evropi čine 28 odsto stranih aktivnosti, ali troše 36 odsto profita.

strana 1 od 171 idi na stranu