Čekaju rezultate pregovora Kine i SAD: Na azijskim berzama oprezno se trguje

Tokio -- Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno jer ulagači čekaju konkretne naznake napretka u pregovorima između SAD i Kine.

Izvor: SEEbiz
Podeli
FOTO:Epa, JUSTIN LANE
FOTO:Epa, JUSTIN LANE

Oni ne žele da rizikuju uoči izveštaja o zapošljavanju u SAD, koji obično znatno utiče na smer tržišta. MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,1 odsto i na putu je nedeljnog dobitnika od oko pola procenta.

Uspon indeksa pripisuje se naznakama ublažavanja napetosti između SAD i Meksika, nakon što je agencija Blumberg objavila da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao odložiti uvođenje carina na uvoz iz Meksika.

Pre nedelju dana Tramp je poručio da će od 10. juna uvesti carine od 5 odsto na sav uvoz iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 odsto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice. Juče je Vašington Post objavio da bi prema mogućem dogovoru o imigraciji Meksiko na granicu s Gvatemalom mogao poslati 6.000 vojnika, prenosi portal SEEbiz.

Ipak, analitičari upozoravaju da treba biti oprezan dok se ne postigne konačni dogovor između SAD i Meksika, ali i na to da još uvek traju napetosti između Vašingtona i Pekinga.

strana 1 od 171 idi na stranu