Bogataš daje 500 miliona za spas planete: Majka priroda ne čeka našu političku agendu

Američki milijarder Majkl Blumberg uložiće 500 miliona dolara kako bi pomogao zemlji da smanji zavisnost od fosilnog goriva u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 07.06.2019.

08:45

Bogataš daje 500 miliona za spas planete: Majka priroda ne čeka našu političku agendu
FOTO: Epa, Koèa Sulejmanoviæ

"Novac će biti upotrebljen za zatvaranje oko 250 termoelektrana na ugalj širom SAD do 2030. godine kako bi se obustavila žurba za gradnjom novih centrala na gas", naveo je Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka od 2002. do 2013. godine.

Milijarder od 77 godina opisao je svoj plan koji će danas zvanično predstaviti kao najveću koordinisanu kampanju u borbi protiv globalnog zagrevanja u SAD.

Taj plan ima za cilj upotrebu obnovljivih izvora energije, tako što će pružiti podršku lokalnim inicijativama i podstaći političke kandidate da klima bude njihov prioritet.

"Nalazimo se u trci sa globalnim zagrevanjem, a za sada praktično ne postoji nada da će savezne vlasti u SAD nešto učiniti u rešavanju tog pitanja naredne dve godine", rekao je Blumberg aludirajući na američkog predsednika Donalda Trampa, koji je skeptičan prema klimatskim promenama.

"Majka priroda ne čeka našu političku agendu, a ni mi to ne smemo sebi da dozvolimo", rekao je Blumberg, koji je 2011. već pokrenuo sličan projekat vredan 500 miliona dolara, zahvaljujući kojem je do danas zatvoreno 289 centrala na ugalj u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: