Dramatično: Sve više američkih studenata je gladno i živi na ulici

Sve veći broj američkih studenata gladno je ili su beskućnici, pokazala je nova studija neprofitne organizacije Hope Center for College, Community and Justice.

Svet

Izvor: B92

Petak, 07.06.2019.

08:25

Dramatično: Sve više američkih studenata je gladno i živi na ulici
FOTO: Depositphotos, AndrewLozovyi

Njihovo istraživanje uključilo je više od 167 hiljada studenata na 101 dvogodišnjem programu državnih fakulteta, te na 68 četvorogodišnjih programa na univerzitetima i fakultetima.

Zabrinjavajuć je podatak da je gotovo polovina učesnika istraživanja izjavila kako je u razdoblju od mesec dana pre anketiranja barem jednom iskusila "neizvesnost hoće li moći sebi da kupi zadovoljavajuću hranu, odnosno hoće li moći da je nabavi na društveno prihvatljiv način"., piše Biznis Insajder.

Otprilike 50 odsto studenata dvogodišnjih programa i oko 44 posto onih na četvorogodišnjim studijima u anketi ja izjavilo da se boje hoće li ostati bez hrane pre nego da li mogu sebi da priušte da kupe nove namirnice. U obe grupe studenata 30 odsto njih nije jelo kada su bili gladni jer to nisu mogli sebi da priušte.

Stambeno pitanje je takođe gorući problem. Čak 18 odsto mladih na dvogodišnjim programima i 14 posto onih na četvorogodišnjim studijima izjavilo je da su beskućnici.

Neki su naveli kako žive kod rođaka ili prijatelja ili pak spavaju po tuđim kaučima (tzv. couch surfing), dok su drugi izričito naveli kako žive napolju, u skloništu ili po kampovima.

Sve ovo, piše Biznis Insajder, posledica je sve većih troškova studiranja. Naime, školarina se od 1980-ih godina više nego udvostručila, a rezultat toga je rekordno visok studentski dug. Prema Student Loan Herou, onlajn platformi koja pruža podršku pri organizovanju i otplati studentskih kredita, ukupni studentski dug u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je 1,5 biliona dolara, dok je prosečno dugovanje po diplomiranom studentu u 2018. godini iznosilo 29.800 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: