BMW se udružuje sa najvećim britanskim proizvođačem automobila

London -- Udružuju se najveći proizvođač automobila u Velikoj Britaniji, Jaguar land rover (JLR) i nemački BMW, piše londonski Gardijan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/LUKAS BARTH-TUTTAS
Foto: Epa/LUKAS BARTH-TUTTAS

Giganti su se odlučili na taj korak kako bi smanjili troškove i da napredovali u trci za proizvodnju električnih automobila za masovno tržište.

Kompanije navode da će zajedno raditi na razvoju električnih motora, menjača i energetske elektronike u najnovijoj alijansi formiranoj za rešavanje izazova koje postavljaju električni automobili i automobili bez vozača.

Kako se navodi, zajednički će ulagati u istraživanje i razvoj, inženjering i nabavku kako bi podržale obimnu proizvodnju električnih automobila, omogućujući potrošačima da odustanu od automobila na benzin i dizel.

Tehnički direktor JLR-a Nik Rodžes kaže da partnerstvo biti obostrano korisno u vreme kada se automobilska industrija suočava s najvećom tehnološkom promenom. Naveo je da se vremena menjaju i da su kupci sve više zainteresovani za električna vozila, te da je zato važno raditi na naprednoj tehnologiji.

Član upravnog odbora BMW-a Klaus Frojhlih kaže da će dve kompanije zajedno imati priliku da efikasnije zadovolje potrebe kupaca skraćivanjem vremena razvoja i bržim plasiranjem vozila i najnovijih tehnologija na tržište.

BMV je bio jedan od prvih velikih proizvođača automobila koji je lansirao potpuno električni automobil, a i JLR ima i električni automobil, dok obe kompanije imaju niz hibridnih modela.

strana 1 od 171 idi na stranu