Leti perje: Fijat Krajslera i Reno se međusobno optužuju za neuspešno spajanje

Povlačenje ponude italijanske kompanije Fijat Krajsler (FCA) za spajanje s francuskim Renoom uticalo je na deonice kompanija.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2019.

12:49

Leti perje: Fijat Krajslera i Reno se međusobno optužuju za neuspešno spajanje
Foto: Epa,Quique Garcia

One su se međsobno optužile za neuspešno stvaranje trećeg najvećeg svetskog proizvođača automobila.

Fijat je kao razlog povlačenja ponude naveo "političke uslove u Francuskoj".

Uslovi francuske vlade za konačni sporazum bili su da se spajanje završi kao deo postojećeg saveza izmedju Renoa i Nisana, da se sačuvaju francuski poslovi i fabrike, da se stvori uprava koja će poštovati ravnotežu izmedju Renoa i Fiat Krajslera i da se osigura učešće u inicijativi Nemačke za električne baterije.

"Ispunjena su tri uslova, ali Nisanov pristanak za spajanje ostao je nerešeno pitanje", izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Kompanija Fijat Krajsler ostaje uverena u kvalitet predloga koji je dobro prihvaćen na tržištima i u industriji i koji bi doneo dobrobit svim stranama.

"Medjutim, postalo je jasno da trenutno ne postoje politički uslovi u Francuskoj da bi se ovakva saradnja produžila. FCA će nastaviti da ispunjava svoje obaveze kroz implementaciju svoje nezavisne strategije", navodi se u izjavi.

Francuski ministar bio je direktniji, rekavši da je Fijat Krajsler kriv za propadanje spajanja, stavljajući "veliki pritisak" na Reno da brzo prihvati ponudu ili da je napusti.

Fijat Krajsler nije odgovarao na optužbe francuske vlade, a Nisan je odbio da komentariše trenutnu situaciju.

Do odustajanja Fijat Krajslera je došlo nakon saopštenja Renoa da je uprava te firme odložila glasanje o spajanju na zahtev francuske vlade.

Francuska vlada, koja je najveći deoničar Renoa, zatražila je još pet dana da razmotri dogovor i dobije podršku od Nisana, dugogodišnjeg japanskog partnera.

Spajanjem bi se stvorila kompanija vredna skoro 40 milijardi dolara, a da se pridružio i Nisan bila bi stvorena najveća svetska automobilska kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: