Samo jedna iz Istočne Evrope: Ovo su zemlje koje imaju najveće strane investicije

Prvih 10 država po broju stranih direktnih investicija su V. Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Belgija, Poljska, Turska, Holandija, Rusija i Irska.

Svet

Izvor: Nova ekonomija

Četvrtak, 06.06.2019.

09:08

Samo jedna iz Istočne Evrope: Ovo su zemlje koje imaju najveće strane investicije
Foto: Depositphotos, viz-arch, 10614976

Ovo pokazuje studija kompanije Ernst i Jang, prenosi Nova ekonomija.

Ova firma sprovela je Anketu o privlačnosti Evrope u kojoj je učestvovalo više od 500 međunarodnih kompanija, a 56 odsto ispitanika navelo je zapadnu Evropu kao jedan od tri najbolja regiona za investicije.

U Britaniji su sprovedena 1.054 investiciona projekta u 2018, u Francuskoj 1.027, u Nemačkoj 973, u Španiji 314, u Belgiji 278, u Poljskoj 272, u Turskoj 261, u Holandiji 229, u Rusiji 211 i u Irskoj 205.

Srednja i istočna Evropa je drugi najtraktivniji region za strane direktne investicije na svetu, odmah posle zapadne Evrope, navodi se u studiji.

Uspeh srednjeevropskih i istočnoevropskih zemalja nije zanemarljiv, budući da je ova regija pre pet godina bila tek na četvrtom mestu po privlačnosti za investitore, navodi se u anketi. Strane direktne investije u Evropi opale su u 2018. godini po prvi put u poslednjih šest godina, i to za četiri odsto, a sprovedeno je 6.356 investicionih projekata, naovi Nova ekonomija.

Evropski BDP usporio je rast i iznosio samo 1,8 odsto prošle godine, a na investicije uticali su i strani faktori, kao što je slab rast američkih investicija u Evropi, usporavanje privrednog rasta Kine i Japana.

Anketirane kompanije ocenile su da privlačnost Evrope za strane direktne investicije najviše ugrožava Bregzit, dok je na drugom mestu politička nestabilnost u EU, na trećem porast populizma i protekcionizma i na četvrtom globalna politička neizvesnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: