F-35 nevidljiv za S-400? Ruski sistem ga primeti tek kada se avion približi na 32 km ANKETA

Moskva -- Ruski PVO sistem S-400 može da uoči američki borbeni avion F-35 sa udaljenosti od 20 milja (oko 32 kilometra).

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Drugi američki adut F-15IKS "Igl" može da primeti sa rastojanja od čak 200 milja (321 km), prenosi portal „Utro.ru“.

Avion F-15IKS, koje će delimično zameniti F-35 u američkim vazduhoplovnim snagama, ne može da se odupre savremenim pretnjama kao što su ruski sistemi protivvazdušne odbrane poslednjih generacija, izjavio je penzionisani general američkog ratnog vazduhoplovstva i bivši pilot F-15E, a trenutno direktor Instituta za aerokosmička istraživanja Dejvid Deptula, prensi "Sputnjik".

Kako navodi portal "Utro.ru" pozivajući se na magazin "Forbs", ranije je komandant američkog ratnog vazduhoplovstva Dejvid Goldfejn rekao da kupovina 136 modernizovanih F-15IKS do sredine 2020. godine nikako neće uticati na kupovinu 1.700 F-35 u budućnosti. Međutim, u vojsci nisu svi ubeđeni u to.

Do sada je Pentagon uključio samo osam aviona F-15IKS u budžet za 2020. godinu. Avioni će koštati 1,2 milijarde dolara. Mnogima se ne sviđa to što F-35 nije dovoljno pouzdan.

Kako se navodi, i Rusija je oprezna, jer je nedavno naglo povećala narudžbinu lovaca Su-57, iako na Zapadu ne veruju da će Moskva imati dovoljno novčanih sredstava za to, aludirajući na izvoz tih aviona u Tursku i Indiju.

Prema pisanju portala, Avion F-15IKS nedavno se pojavio na sceni, ali je malo verovatno da će potisnuti F-35, isto kao što Su-35S neće potisnuti Su-57. Avioni četvrte generacije su prošlost, bez obzira koliko su dobro naoružani, dok su nedovršeni F-35 i tajanstveni Su-57 budućnost borbene avijacije. Kako je istaknuto, F-15IKS i Su-35S će još dugo leteti, ali će imati svoje zadatke, jer je rad lovaca pete generacije izvan njihovih mogućnosti.

strana 1 od 171 idi na stranu