Dug Italije ključni rizik po ekonomiju evrozone

Dug Italije je ključni rizik po ekonomiju evrozone, zajedno sa globalnim trgovinskim tenzijama i tvrdim Bregzitom, smatra MMF, a prenosi neimenovani izvor iz EU

Svet

Izvor: B92

Sreda, 05.06.2019.

14:20

Dug Italije ključni rizik po ekonomiju evrozone
FOTO: Depositphoto, delpieroo

Takva ocena MMF-a je sadržana u godišnjem izveštaju te institucije o evrozoni, koji će prezentovati direktorka MMF-a Kristin Lagard na sastanku ministara finansija evrozone 13. juna, prenosi Rojters.

Najveći rizik stiže iz zemalja evrozone sa visokim dugovima koje ne stvaraju mehanizam zaštite.

Italija se smatra najrizičnijim slučajem, jer politika slobodne potrošnje italijanske evroskeptične vlade, prema ocenama MMF-a, predstavlja potencijalno "veliko kršenje“ fiskalnih pravila EU, tvrdi isti izvor.

Ako se Evropska komisija i ministri EU slože sa ovom procenom, Italija bi se već u avgustu mogla suočiti sa finansijskim sankcijama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: