Došlo vreme za odluku: Američki F-35 ili ruski S-400

Vašington -- Stalni predstavnik SAD u NATO-u Kej Bejli Hačinson izjavila je da Turska treba da odustane od ruskih sistema S-400 ako misli da dobije američke avione F-35.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, MichaelFitzsimmons, 76462185
Foto: Depositphotos, MichaelFitzsimmons, 76462185

Prema njenim rečima, Rusija je trenutno glavni rival Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a u svetu, a Moskva navodno stalno pokušava da oslabi i podeli Alijansu, zbog čega Turska ne može da ima oružje koje je napravljeno da se suprotstavi američkim raketama.

Osim toga, Hačinsonova je naglasila da je „Turska suverena država koja može samostalno da donosi odluke“, ali Ankara neće dobiti F-35 ako se na njenoj teritoriji budu nalazili ruski S-400, piše Sputnjik.

"Morate da izaberete. Možete da imate ili jedno ili drugo, ali ne oba", naglasila je ona.

Ranije je Ankara više puta izjavljivala da neće odustati od kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema. Prema uslovima dogovora, prva serija S-400 stiže već u julu.

Turska takođe učestvuje u međunarodnom programu Sjedinjenih Američkih Država o proizvodnji vojnih aviona F-35. Ankara je više puta ukazivala na činjenicu da ruski sistemi ne predstavljaju pretnju američkim lovcima. Takođe, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da ruski protivvazdušni raketni sistemi koji se isporučuju zemlji, neće biti integrisani u PVO sistem NATO-a.

strana 1 od 171 idi na stranu