Nezaposlenost u Evrozoni nikad manja

Stopa nezaposlenosti u Evrozoni pala je na najniži nivo u više od jedne decenije, pošto domaća tražnja, kako ocenjuje agencija AP, i dalje pruža oslonac rastu.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.06.2019.

13:37

Nezaposlenost u Evrozoni nikad manja
Foto: Epa/MAURITZ ANTIN

Zavod za statistiku Evropske unije, Evrostat, saopštio je da je stopa nezaposlenosti pala na 7,6 procenata u aprilu sa 7,7 odsto iz marta, pri čemu je broj ljudi bez posla smanjen na mesečnom nivou za 64.000 na približno 12,53 miliona.

U aprilu 2018, stopa nezaposlenosti u bloku jedinstvene valute iznosila je 8,4 procenta.

Kada je reč EU, stopa nezaposlenosti je u aprilu ostala na martovskom nivou od 6,4 procenta, dok je pala u odnosu na isti mesec godinu ranije kada je iznosila sedam posto.

U Uniji je u aprilu, prema Evrostatu, bilo ukupno 15,8 miliona nezaposlenih muškaraca i žena.

Istovremeno, Evrostat je u odvojenom saopštenju, izneo preliminarnu procenu rasta potrošačkih cena u Evrozoni, prema kojoj je međugodišnja inflacija pala u maju na 1,2 procenta sa aprilskog nivoa od 1,7 odsto.

Prema prvim pokazateljima, od glavnih komponenata inflacije u Evrozoni, rast cena energije je u maju na godišnjem nivou iznosio 3,8 odsto (5,3 procenta u aprilu), slede hrana, alkoholna pića i duvan sa rastom cene od 1,6 odsto međugodišnje (1,5 odsto u aprilu), usluge sa 1,1 odsto (1,9) i neenergetski industrijski prozivodi sa 0,3 procenta (0,2 u aprilu).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: