Bez pardona: Huavej poslao kući Amerikance koji su radili u Kini

Tenzije na relaciji Peking-Vašington su na vrhuncu, a posle posle žestoke razmene udaraca, Huavej se odlučio na radikalan potez.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 31.05.2019.

16:16

Bez pardona: Huavej poslao kući Amerikance koji su radili u Kini
Foto: Depositphotos, vadimphoto1@gmail.com, 75285883

Britanski Fajnenšel Tajms piše da je tehnološki gigant Huavej naložio zaposlenima da otkažu tehničke sastanke sa njihovim američkim kontaktima i da je poslao kući veliki broj Amerikanaca koji su radili u sedištu kompanije u Kini.

Ovi potezi kompanije dolaze usled eskalacije američko-kineskih tenzija vezanih za trgovinu i tehnologiju u kojoj je Huavej postao glavna meta, piše FT, a prenosi agencija AP.

List navodi da je Huavejev glavni strateg za dizajn, Dang Venšuan, rekao da su američki državljani koji rade u odeljenju "Istraživanje i razvoj" repatrirani pre dve sedmice, nakon što je ova kompanija zajedno sa njenih 68 podružnica stavljena na "crnu listu".

U tekstu se dodaje da je radionaca, koja se odvijala u to vreme, "naprasno završena, a američki predstavnici zamoljeni da sklone svoje laptopove, da ih isključe sa mreže i da napuste prostorije kompanije Huavej".

FT je naveo, pozivajući se na izjavu Danga, da će Huavej takodje ograničiti interakcije izmedju svojih zaposlenih i američkih državljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: