Studenti na Filipinima moraće da posade 10 stabala da bi dobili diplomu

Đaci i studenti na Filipinima moraju da posade 10 stabala drveća da bi uspešno diplomirali, čime se uključuju u globalnu borbu protiv klimatskih promena.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2019.

17:31

Studenti na Filipinima moraće da posade 10 stabala da bi dobili diplomu
FOTO: Epa, CHRISTIAN BRUNA.jpg

Zahvaljujući novom zakonu to će biti i jedan od formalnih uslova da dobiju diplomu. Naime, 15. maja filipinski kongres je zvanično usvojio takav predlog zakona. Drveće će biti posađeno uz već postojeće šume, u napuštenim rudarskim kopovima, gradovima...

Kako prenosi CNN, sadnice će odgovarati klimi ovog područja, a najpoželjnije za sadnju su autohtone vrste.

Predlog zakona, koji je predstavio kongresmen Gari Alejano, ima za cilj promovisanje međugeneracijske odgovornosti za zaštitu životne sredine.

Alejano je rekao da će sada svake godine biti posađeno najmanje 175 miliona novih stabala, što znači da će jedna generacija Filipinaca posaditi 525 milijardi novih stabala.

Prema nacrtu zakona, Odsek za obrazovanje u zemlji je odgovoran za uvođenje novog pravila, dok će drugi organi vlasti, kao što su Odsek za okolinu i poljoprivredu, napraviti rasadnike, nabaviti sadnice, pronaći prikladne lokacije za sadnju i pratiti napredak drveća.

Alejano je rekao da čak i ako bi stopa preživljavanja stabala bila 10 odsto, to bi i dalje donelo 525 miliona dodatnih stabala u zemlji.

Dodao je da će ova stabla postati živo nasleđe učenika i studenata budućim generacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: