Spajanje Renoa i Fijata: Bord direktora zainteresovan za ponudu Italijana

Pariz -- Francuski proizvođač automobila Reno saopštio je da će "sa interesovanjem proučiti" uslove predloženog spajanja sa Fijat Krajsler automobilima (FCA).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, sliper84, 151421328
Foto: Depositphotos, sliper84, 151421328

- Stvara se novi auto-gigant: Reno i Fijat se dogovorili?

"Nakon pažljivog razmatranja uslova prijateljskog predloga FCA, bord direktora je odlučio da sa zainteresovanošću prouči mogućnost te poslovne kombinacije, sa aspekta jačanja proizvodne osnove Grupe Reno i generisanja dodatne vrednost za alijansu", navodi se u saopštenju Renoa, a prenosi agencija Rojters.

"Novo saopštenje će biti objavljeno u dogledno vreme u kojem će tržište biti obavešteno o rezultatima ovih razgovora, u skladu sa važećim zakonima i propisima", dodaje se u saopštenju.

FCA je ranije danas potvrdio da je Renou predložio spajanje kako bi obe kompanije ostvarile više milijardi dolara ušteda, pošto se auto-industrija ubrzano okreće razvoju i proizvodnji električnih i autonomih vozila.

Udružena kompanija bi bila treći najveći proizvođač automobila u svetu, pri čemu bi akcionari FCA i Renoa imali polovične vlasničke udele u njoj.

U saopštenju FCA je navedeno da bi zajednička kompanija godišnje proizvodila 8,7 miliona vozila i da bi deljenjem troškova istraživanja, nabavke i drugih aktivnosti obe strane štedele pet milijardi evra godišnje. Sporazum, kako je precizirao italijansko-američki prozivođačc automobila, neće uključivati zatvaranje pogona, a moguće smanjenje broja radnih mesta se ne pominje.

strana 1 od 158 idi na stranu