Spajanje Renoa i Fijata: Bord direktora zainteresovan za ponudu Italijana

Francuski proizvođač automobila Reno saopštio je da će "sa interesovanjem proučiti" uslove predloženog spajanja sa Fijat Krajsler automobilima (FCA).

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2019.

13:02

Spajanje Renoa i Fijata: Bord direktora zainteresovan za ponudu Italijana
Foto: Depositphotos, sliper84, 151421328

"Nakon pažljivog razmatranja uslova prijateljskog predloga FCA, bord direktora je odlučio da sa zainteresovanošću prouči mogućnost te poslovne kombinacije, sa aspekta jačanja proizvodne osnove Grupe Reno i generisanja dodatne vrednost za alijansu", navodi se u saopštenju Renoa, a prenosi agencija Rojters.

"Novo saopštenje će biti objavljeno u dogledno vreme u kojem će tržište biti obavešteno o rezultatima ovih razgovora, u skladu sa važećim zakonima i propisima", dodaje se u saopštenju.

FCA je ranije danas potvrdio da je Renou predložio spajanje kako bi obe kompanije ostvarile više milijardi dolara ušteda, pošto se auto-industrija ubrzano okreće razvoju i proizvodnji električnih i autonomih vozila.

Udružena kompanija bi bila treći najveći proizvođač automobila u svetu, pri čemu bi akcionari FCA i Renoa imali polovične vlasničke udele u njoj.

U saopštenju FCA je navedeno da bi zajednička kompanija godišnje proizvodila 8,7 miliona vozila i da bi deljenjem troškova istraživanja, nabavke i drugih aktivnosti obe strane štedele pet milijardi evra godišnje. Sporazum, kako je precizirao italijansko-američki prozivođačc automobila, neće uključivati zatvaranje pogona, a moguće smanjenje broja radnih mesta se ne pominje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: