Berza pod lupom: Ovako se neki bogate, dok radnici ostaju kratkih rukava

Njujork -- Otkupljivanje sopstvenih akcija kompanija koje su ih izdale ove godine je na meti zakonodavaca u Americi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/JUSTIN LANE
Foto: Epa/JUSTIN LANE

I to podjednako kod republikanaca i demokrata.

Ali bez tih otkupa tržišta akcija bila bi na mnogo nižem nivou vrednosti, prenosi CNBC rezultate jednog istraživanja.

Podaci koje je prikupila Istraživačka grupa Ned Dejvis pokazuju da bi indeks Standard end Purs 500 (S&P 500) bio niži čak 19 procenata bez otkupa sopstvenih akcija.

Ta grupa je posmatrala kretanje indeksa S&P 500 od prvog kvartala 2011. do prva tri meseca 2019. Onda su od toga oduzeli vrednost akcija kada firme kupuju sopstvene akcije i izveli zaključak. Ukupno tržište poraslo je za čak 125 odsto tokom tog vremena, a takav otkup akcija ukupno je vredeo oko 3,5 biliona dolara.

Zakonodavci obe partije bore se protiv toga i pokušavaju kompanijama da otežaju kupovinu sopstvenih akcija. Oni tvrde kako se tako naduvavaju plate direktora i vrednost deonica na uštrb radnika kompanije.

Još u februaru, senator Čarls Šumer rekao je da bi kompanije trebalo drugačije da reinvestiraju svoj kapital. Prethodno je senator Berni Sanders u autorskom tekstu u “Njujork tajmsu” pozvao kompanije da kada lansiraju program kupovine deonica istovremeno povećaju plate i izdvajanja za zdravstvenu negu radnika.

“U vreme ogromnih prihoda i nejednakosti, Amerikanci bi trebalo da budu besni jer te profitabilne kompanije zanemaruju radnike, dok troše milijarde dolara kako bi naduvale cenu akcija da bi se nekolicina onih na vrhu dodatno obogatila”, napisao je senator.

Senator Marko Rubio naveo je u seriji obraćanja na Tviteru da SAD nemaju slobodno tržište, istakavši kako američki “poreski sistem navodi ekonomiju u korist naduvavanja cena akcija na štetu buduće produktivnosti i otvaranja novih radnih mesta”.

Ali dok političari traže da se takva praksa ograniči, tržišta bi oslabila ako bi taj višak novca bio potrošen na drugi način.

Ned Dejvis grupa otkrila je da bi S&P 500 bio 10 odsto niži da je taj višak upotrebljen za isplatu dividendi umesto za otkup akcija firme koja ih je izdala. Indeks bi bio dva procenta niži kada bi otkup deonica zamenile korporativne investicije, a pet odsto niži ako bi kompanije prosto sačuvale novac.

strana 1 od 158 idi na stranu