Jeftina i ekološka: Ova škola biće napravljena od slame, a gradiće je lokalno stanovništvo

Osnovna škola na jugoistoku Afrike trebalo bi da bude izgrađena od balirane slame u drvenom ramu.

Svet

Izvor: Gradnja/Anðela Aleksiæ

Subota, 25.05.2019.

10:52

Jeftina i ekološka: Ova škola biće napravljena od slame, a gradiće je lokalno stanovništvo
FOTO: Epa, ABED AL HASHLAMOUN

Na izgradnji će biti angažovano lokalno stanovništvo.

Arhitektonska firma NUDES predstavila je projekat izgradnje obrazovne ustanove u Malaviju čiji konstruktivni sistem, kao i planirani materijali nisu uobičajeni za ovaj tip građevine.

Naime, arhitekte su predvidele da balirana slama budu glavni građevinski materijal, kao i da ovaj održiv materijal bude složen u modularni sistem čime bi se formirao jedinstven objekat stepenaste forme.

Ugao koji formiraju stepenice definisan je unutrašnjim funkcijama prostora, u kojem će pored učionica biti organizovani i amfiteatar, radionice i rekreativni prostori.Predstavljeni projekat podstiče primenu lokalnih materijala i uključivanje lokalne zajednice u izgradnju. Lokalni materijali, poput bala sena, jednostavno bi se ubacivali u drvene ramove, ostavljajući mesta za prodor svetlosti i ventilacije. Sistem gradnje, u kojoj bi se koristila i zemlja i terakota, trebalo bi da bude jednostavan za popravku i za takve radove bilo bi angažovano lokalno stanovništvo.

Slama je održiv material, čijom upotrebom bi se smanjila emisija ugljen dioksida u atmosferu, prenosi portal Gradnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: