Uselili se u bivšu fabriku Nokie: Italijanski kralj espreso mašina doneo proizvodnju u Rumuniju

Italijanska grupa De’Longhi, svetski proizvođač espreso mašina, premestila je većinu svoje proizvodnje u selo Jucu pored Kluža, najvećeg grada u Transilvaniji.

Svet

Izvor: Bankar.me , Business review.eu

Subota, 25.05.2019.

10:34

Uselili se u bivšu fabriku Nokie: Italijanski kralj espreso mašina doneo proizvodnju u Rumuniju
FOTO: B92/Nataša Stojanoviæ

Odatle se veći deo sveta snabdeva automatima za espreso i ručnim mikserima, a više od 70 odsto delova proizvodi se u Rumuniji. Svaki njihov radnik nosi jednokratne kape i rukavice, kao u farmaceutskoj kompaniji. Razlog je to što su prašina i razni opiljci opasnost za nove hajtek mašine.

Reč je o velikoj fabrici u kojoj radi 2.400 Rumuna iz obližnjih sela.

Ističu da je slabo poznato da je istorija De Longija u Transilvaniji povezana sa poznatom studijom slučaja: propast Nokije. Ovaj proizvođač telefona započeo je proizvodnju u Jucu pre 10 godina, ali je prestao da radi već 2011. zbog problema na globalnom tržištu.

Na hiljade ljudi iz regiona je ostalo bez posla zatvaranjem Nokijine fabrike. Ali, region je ostao i dalje atraktivan za strane investitore, baš zbog kvalifikovane radne snage i olakšica lokalnih vlasti u industrijskom parku. Tako je svetski lider espreso mašina premestio proizvodnju u bivšu fabriku čuvenih Nokia telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: