Volite brzu vožnju? U ovim zemljama su manja ograničenja na auto-putevima

Auto-putevi su projektovani za velike brzine, međutim zbog bezbednosti u većini država se maksimalna brzina ograničava.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
fOTO: Depositphotos, rasica, 66801021
fOTO: Depositphotos, rasica, 66801021

Najsporiji

Najstrože države s modernim mrežama auto-puteva su u Evropi i Aziji. Singapur i Makao imaju zakrčene auto-puteve koje uglavnom vode kroz gusto naseljena područja pa je ograničenje 90 km/h razumljivo. A u Letoniji i Estoniji su (pre)oprezni tokom zime, kada maksimalnu brzinu sa 110 spuštaju na krajnjih 90 km/h.

Ipak, neke zemlje su liberalnije zbog dobre mreže auto-puteva, a negde su namerno saobraćajni inspektorati dozvolili da se stisne malo jače gas.

Nemačka

Naravno, svima nam na pamet odmah pada Nemačka. Legendarni autobahn postoji od 1932., kada je napravljena prva deonica između Kelna i Boha. Danas, 87 godina kasnije, Nemačka ima 12.996 kilometara auto-puteva, na kojima je dozvoljeno jurit bilo kojom brzinom. Zbog toga su nemački putevi stekli poseban status u automobilskoj javnosti. Danas, ako nema posebnoga znaka, na auto-putu možete juriti koliko možete i želite. Međutim, sve je više dionica s ograničenjem, piše autostart.hr

Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija

"Najbolji od ostalih" (kada izuzmemo Nemačku) su Ujedinjeni Arapski Emirati. U toj se državi na jednom auto-putu sme voziti 160 km/h. Reč je o novom putu "Abu Dhabi", koja je pušten ove godine. Ipak, ako prekršite maksimalnu brzinu samo 1 km/h bićete strogo kažnjeni jer su kamere na svakih nekoliko kilometara. Osim Ujedinjenih Arapskih Emirata, pustinjska oaza za jurnjavu je i Kraljevina Saudijska Arabija. Službeno ograničenje 140 km/h, no policija u principu toleriše prekoračenje do 20 km/h. Ni policijske kontrole nisu tako česte kao u Emiratima, a kamere su vrlo rijetke.

Foto. Depositphotos, loriklaszlo, 13321058
Foto. Depositphotos, loriklaszlo, 13321058

Poljska i Bugarska

Maksimalna brzina je 140 km/h. U Poljskoj takvo ograničenje važi na novoizgrađenim putevima. Na starim putevima, koji imaju semafore i kružne tokove, imaju ograničenja ograničenje do 100 km/h. Policija u Poljskoj je vrlo tolerantna pa sa ograničenjem do 140 km/h neće kazniti ni ako vozite 150 km/h. Slično je u Bugarskoj, drugoj evropskoj državi u kojoj je maksimalna brzina podignuta na 140 km/h.

Sjedinjene Američke Države

Među svetske brzinske oaze, spada i SAD, preciznije Teksas. U toj saveznoj državi na snazi je ograničenje do 85 milja na sat, oko 137 km/h, što je više nego u velikoj većini Evrope. U ostatku SAD-a nisu ni približno tako izdašni pri postavljanju ograničenja, a na Havajima ne smete voziti brže od 97 km/h.

Podsećamo, u Srbiji maksimalno ograničenje je 120, odnosno 130 km/h, zavisno od deonica.

strana 1 od 158 idi na stranu