Zbogom benzinu i dizelu: Nemački div ulaže 14 miliardi € u razvoj električnih vozila

Ingolstadt -- Audi gasi proizvodnju dva sportska modela u sklopu planiranih 14 milijardi evra ulaganja u električna vozila.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Epa/ HAYOUNG JEON
Foto: Epa/ HAYOUNG JEON

Ovo je potvrdio izvršni direktor nemačkog automobilskog diva Bram Šot na sastanku akcionara kompanije u Nekarsulmu.

"Čistimo svoj portfelj", istakao je izvršni direktor, ukazujući na potrebu da se modeli pojednostave, javlja prenosi Jutarnji list.

Kompanija je već obustavila proizvodnju trećine modela s kombinacijom motora i sistema prenosa. Sada najavljuju i gašenje sportskih modela TT i R8.

Šot je ipak najavio novi luksuzni model uspešnog modela A8.

Folksvagenova ekspozitura za luksuzne automobile prošle godine i u prvom tromjesečju 2019. je zabeležila veliki pad prihoda, dobiti i broja prodatih automobila.

Šot je 2019. nazvao godinom restruktiriranja i tranzicije. Do 2025. Audi namerava da na tržištu ima ukupno 10 hibridnih i 20 potpuno električnih modela. Cilj je preuzimanje vodeće uloge u promenama u segmentu skupljih automobila.

Audi kaska za konkurentima u prelazu na električna vozila. Samo tri njihova hibridna modela, A3, A6 i Q7, i električni sportski SUV e-tron su manji nego kod konkurencije. U međuvremenu su najavili hibridne verzije poznatih modela klasičnih vozila A6, A7 i A8.

strana 1 od 158 idi na stranu