Domino efekat: Svinjska kuga u Kini u crno zavila francuske prerađivače

Francuski proizvođači mesnih prerađevina trpe pritisak rastućih cena svinjskog mesa i upozoravaju na moguća bankrotstva u tom sektoru, piše Rojters.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.05.2019.

18:12

Domino efekat: Svinjska kuga u Kini u crno zavila francuske prerađivače
Foto: Epa/JEROME FAVRE

Cene su skočile zbog svinjske kuge, koja je desetkovala svinjski fond u Kini

Afrička svinjska kuga se proširila u kontinentalnom delu Kine od avgusta prošle godine, ubijajući milione životinja i primoravajući Kinu, najvećeg svetskog proizvođača svinjskog mesa, da se okrene uvozu početkom ove godine.

Kao domino efekat toga, cene živih svinja u Francuskoj su od početka marta porasle za 24 odsto, a cene nekih sastojaka koji se koriste u proizvodnji delikatesa, kao što su kobasice, kuvana šunka i pršuta, veće su za čak 30 procenata, stvarajući problem proizvođačima da taj porast cena prenesu na klijente, kažu iz asocijacije mesne industrije FICT.

"Ova povećanja cena kažnjavaju naša preduzeća, jer su ranije potpisani komercijalni ugovori zasnovani na istorijski niskim cenama, a sada moramo da ubeđujemo klijente da prihvate povećane cene", izjavio je novinarima predsednik FICT-a Bernar Vala.

Sporazumi između dobavljača i trgovaca se u Francuskoj sklapaju jednom godišnje i zatvaraju se krajem februara. Kupci posle toga nisu obavezni da prihvate povećanje cena ukoliko u ugovoru nema posebne klauzule koja to predviđa.

Vala je upozorio na moguće bankrote ukoliko poskupljenje sirovine ne bude moglo da se prenese na kupce.

"Nijedna kompanija ne može da preživi ako ne bude izmena ugovora sa kupcima", rekao je, dodajući da je skoro izvesno da će cene nastaviti rast.

Vala je naveo da je oko 30 odsto francuskih proizvođača mesnih prerađevina već zabeležilo gubitke u 2017. godini zbog rasta cena sirovina i da je taj procenat verovatno ostao isti za 2018. godinu.

Prosečne cene svinjskog mesa u Evropskoj uniji porasle su za 21,9 odsto od prošle godine, pri čemu je nagli skok zabeležen od početka marta, prema zvaničnim podacima EU.

Izvoz svinjskog mesa iz EU u Kinu skočio je za 25,9 procenata u prva tri meseca 2019. godine u odnosu na isti lanjski period, pokazuju podaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: