Spremaju se za rast tražnje: Saudijci kupuju gas od američke firme

Rijad -- Saudijska energetska kompanija "Aramko" potpisala je ugovor o kupovini tečnog prirodnog gasa od američke kompanije "Sempra enerdži" iz San Dijega.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/ALI HAIDER
Foto: Epa/ALI HAIDER

Aramko nastoji da postane aktivan igrač na rastućem međunarodnom tržištu gasa.

Podružnice dve kompanije - "Sempra LNG" i "Aramko Servisiz" - objavile su da su potpisale neobavezujući sporazum, prema kojem će "Sempra" prodavati Aramku pet miliona tona TPG-a godišnje u narednih 20 godina, prenosi CNBC.

Preliminarni sporazum je sada predmet pregovora i čeka ga finalizacija.

"S obzirom da se očekuje da će globalna tražnja za TPG-om rasti za oko četiri odsto godišnje, a verovatno će premašiti 500 miliona metričkih tona godišnje do 2035, vidimo značajne mogućnosti na ovom tržištu i nastavićemo da negujemo strateška partnerstva koja nam omogućavaju da zadovoljimo rastuću globalnu tražnju za TPG-om“, izjavio je generalni direktor saudijske kompanije Amin Naser.

Isporuke bi, u skladu sa potpisanim ugovorom, krenule iz TPG postrojenja kompanije "Sempra" u Port Arturu u Teksasu, koje je trenutno u fazi razvoja.

Ugovorom je takođe predviđeno da Aramko u tom projektu preuzme udeo od 25 odsto.

"Ako se pretvori u kupoprodajni ugovor, to će biti jedan od najvećih TPG poslova ikada potpisanih i najveći ugovor potpisan od 2013", smatra Žil Fare, direktor istraživanja u konsultantskoj kući "Vud Mekenzi".

Kompanija "Sempra" je nešto ranije potpisala 20-godišnji ugovor o prodaji dva miliona tona TPG-a godišnje iz Port Artura poljskoj kompaniji "Poliš oil end gas kompani".

Nakon što ugovor sa Aramkom bude finalizovan, "Sempra" će imate kupce za sedam miliona tona od ukupno 11 miliona tona kapaciteta godišnje u Port Arturu.

strana 1 od 158 idi na stranu