Spoj glamura i bede u Silicijumskoj dolini: Dok se jedni bogate, drugi žive u kamp kućicama

San Francisko -- Dok su neki postali milioneri zahvaljujući razvojnom bumu u Silicijumskoj dolini u SAD, hiljade ljudi u San Francisku i okolnim oblastima spava u kamp-kućicama.

Izvor: Bankar.me
Podeli
FOTO: Depositphotos, duha127
FOTO: Depositphotos, duha127

Oni, jednostavno, ne mogu da plaćaju kiriju, javlja Blumberg.

Kamp-kućice koje služe kao domovi mogu se videti pored puteva, u tihim ulicama i u stambenim predgrađima svuda po Silicijumskoj dolini.

U njima žive lokalci, ali i radnici IT kompanija, koji ne mogu da plaćaju cenu kirije koja je vrtoglavo skočila poslednjih godina.

"U mom komšiluku postoji grupa pet ili šest dupleksa, znao sam par koji je živeo u jednoj od njih 22 godine. Kada se Gugl doselio u komšiluk, gazda im je povisio kiriju za 700 dolara mesečno", Blumberg citira jednu stanovnicu Slicijumske doline.

Gradić Mauntin Vju u Kaliforniji dom je nekoliko najvećih tehnoloških kompanija na svetu, kao što su Alfabet (vlasnik Gugla), Mozila, Simantek i Intuit.

Srednja vrednost kirije u tom gradu skoro se udvostručila od 2010. godine i sada iznosi 4.151 dolar mesečno, što je takođe trostruko više od nacionalnog proseka, javlja Blumberg.

Srednja vrednost nekretnina je 1,8 miliona dolara, dok je pre deset godina iznosila 750.000 dolara.

Međutim, vlasti ovog grada nedavno su izglasale zabranu parkiranja kamp-kućica na javnim mestima tokom noći.

Kako javlja Blumberg, problem beskućništva pomenut je ranije ove godine na jednom od sastanaka osoblja Gugla.

Jedan zaposleni je upitao zašto generalni direktor Gugla Sandar Pičaj prima stotine miliona dolara, dok neki radnici jedva mogu da priušte da žive. Pičaj je navodno odgovorio da on nema kontrolu nad tuđim životnim troškovima.

Svet

strana 1 od 158 idi na stranu