Američki ultimatum Turskoj: Ostalo vam je još dve nedelje da odustanete od S-400

Vašington/Ankara -- Sjedinjene Američke Države dale su Turskoj dve nedelje da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema "Patriot".

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, sikaraha, 184480328
Foto: Depositphotos, sikaraha, 184480328

Ovo je saopštila televizija Si-En-Bi-Si pozivajući se na informisane izvore.

"Do kraja prve nedelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrednosti od nekoliko milijardi dolara i da umesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu "Patriot" koje je u Sjedinjenim Američkim Državama proizvela kompanija „Rejteon“ ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije) "Lokhid Martin", gubitkom sto obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a", saopštila je televizija.

Prema rečima izvora, to je "poslednji predlog Stejt depatrmenta", navodi Sputnjik.

Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu.

Sjedinjene Američke Države tvrde da sistemi S-400 ne odgovaraju standardima NATO-a, prete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su govorile da bi mogle da odlože ili ponište proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35. Turska je jedan od učesnika međunarodnog američkog programa F-35.

Turska je takođe više puta izjavljivala da S-400 ne predstavlja pretnju američkom F-35.

Svet

strana 1 od 158 idi na stranu