Adidas i Najk pritiskaju predsednika: Skinite carine!

Proizvođači obuće i njihovi distributeri, Adidas, Najk (Nike), Puma i Stiv Maden (Steve Madden) pozvali su američkog predsednika Donalda Trampa.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.05.2019.

08:00

Adidas i Najk pritiskaju predsednika: Skinite carine!
Foto: Depositphotos, pio3, 190807560

Oni od trampa traže da odmah skine obuću sa spiska robe iz Kine koja bi bila na meti dodatne carinske mere.

Tramp je 13. maja naložio svojoj administraciji da pokrene proceduru za povećanje carina na gotovo sav uvoz iz Kine.

"Predlog za dodatne carine od 25 odsto na obuću bi bio katastrofalan za naše potrošače, preduzeća i ukupnu američu privredu", navodi se u pismu Trampu i dodaje da nema sumnje da će dodatne carine na uvezenu robu plaćati američki potrošači.

Te carinske mere će uticati i na domaćinstva sa manjim primanjima, navodi se u pismu.

Američke carine na robu iz Kine vrednu 200 milijardi dolara povećane su nedavno sa deset na 25 odsto, što je nova eskalacija u trgovinskom sporu između Vašingtona i Pekinga.

Tramp je takođe naložio pokretanje procedure za uvođenje carine na još oko 300 milijardi dolara vredne preostale kineske robe. Ukoliko bude odobreno, te carine će stupiti na snagu tek narednih meseci, čime se steže obruč oko Kine u njenim već teškim trgovinskim transakcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: