Afera se odmotava: Monsanto čuvao listu akcionara da bi uticao na njih

Kompanija Bajer saopštila je juče da je Monsanto čuvao listu "akcionara koji je podržavaju i onih kritički nastrojenih“ u najmanje sedam evropskih zemalja.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2019.

12:06

Afera se odmotava: Monsanto čuvao listu akcionara da bi uticao na njih
Foto: Epa/SASCHA STEINBACH

Bajer je prošle godine kupio Monsanto.

Iz matične kompanije saopšteno je da je Monsanto unajmio firmu za odnose s javnošću Flajšman Hilard da sastavi listu deoničara u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, poljskoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, a moguće i u drugim zemljama.

Bajer dodaje da su toj listi pridodati i akcionari povezani sa institucijama Evropske unije i uglavnom se sastojala od novinara, političara i drugih interesnih grupa. Ta otkrića dovela su do toga da nemačka kompanija obustavi saradnju sa Flajšman Hilardom.

Ranije ovog meseca, Bajer je pažljivo proučio navodno popisivanje akcionara nakon što su francuski istražni organi rekli da istražuju Monsanto zbog "Le Mondovih“ tvrdnji da ta firma ima dokument sa 200 akcionara na koje bi da utiče u vezi sa njihovim stavom prema pesticidima.

Tada je nemačka kompanija saopštila kako "nije imala naznaka da pripremanje takve liste krši neke zakonske odredbe“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: