Hiperinflacija: Obrok u McDonald’s restoranima košta kao minimalna plata

Karakas -- Happy Meal, obrok za decu u McDonald’s restoranima u Venecueli u martu ove godine koštao je više nego minimalna plata.

Izvor: Biznis insajder, B92, Biznis Insajder
Podeli
FOTO: EPA EFE Miguel Gutierrez
FOTO: EPA EFE Miguel Gutierrez

Toliko je visoka hiperinflacija u toj zemlji, koju potresa jedna od najsnažnijih ekonomsko-političkih kriza u istoriji.

Jesus Jepez, arhitekta koji živi u glavnom gradu Venezuele Karakasu, poslao je novinarima Biznis Insajdera fotografiju menija iz tamošnjeg McDonald’s - a na kojoj se vidi da je cena ovog obroka 18.500 venezuelanskih bolivara.

Od marta do sada situacija se blago promenila, a minimalna plata je došla do 40.000 venecuelanskih bolivara, tako da sada ljudi čiji rad se plaća najmanje za mesečnu platu mogu da kupe dva Happy Meal-a i da im ostane i mali kusur.

Hiperinflacija u Venecueli je tako visoka da stanovništvo nema dovoljno novca ni za hranu.

Vrednost bolivara pala je za 99 odsto od 2013. godine.

Glad, bolesti, nemogućnost lečenja i dobijanja pomoći posledice su finansijske, političke i humanitarne krize i s njima se svakodnevno suočava stanovništvo ove zemlje, koja, paradoksalno, raspolaže najvećim rezervama nafte i gasa na svetu.

Državom upravlja zvanično predsednik Nikolas Maduro, kojeg ne priznaju SAD i EU. Huan Gvaido, vođa opozicije je samoproglašeni privremeni predsednik, kojeg priznaju SAD i EU i većina latinoameričkih zemalja.

strana 1 od 158 idi na stranu