Sladak prihod: Ako pijete sok na slamčicu plaćate kaznu od 500 evra

Na ostrvu Kapri u Italiji od ovog meseca zabranjeni su plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2019.

09:11

Sladak prihod: Ako pijete sok na slamčicu plaćate kaznu od 500 evra
FOTO: Depositphotos, tostphoto

Ona, naravno, nije apsolutna, ali će vas korišćenje te plastike koštati do 500 evra.

Ona, naravno, nije apsolutna, ali će vas korišćenje te plastike koštati do 500 evra. To je, verovatno, za svačiji novčanik, previsok trošak za, na primer, pijenje soka kroz plastičnu slamčicu.

Sankcionisanje upotrebe plastičnog posuđa, pribora za jelo i kesa je bilo uvedeno po uzoru na arhipelag Tremiti koje od prošle godine ovaj vid neodgovornosti prema životnoj sredini kažnjava sa 50 evra, prenosi Energetski portal.

Stanovnici i turisti koji se ne odreknu plastike na Kapriju, počev od 1. maja, suočiće se sa 10 puta višom cenom.

Gradonačelnik Đovani De Martino je odluku dočekao sa odobravanjem.

"Promena je ogromna, ali ukoliko njome štitimo svoje okruženje, smatram da se niko neće žaliti", izjavio je on za dnevne novine Tajms.

Rame pod rame sa zabranom korišćenja plastičnih artikala ići će i zabrana njihove prodaje. Trgovci su dobili rok od 90 dana da se otarase postojećih zaliha.

Korake Tremitija i Kaprija pratiće i ostrvo Pročida i grad Napulj, a sve sa ciljem da se morske obale sačuvaju od zagađenja otpadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: