STO pesimistična: Rast trgovine usporen zbog tenzija

Globalni rast robne razmene će verovatno ostati slab, saopštila je Svetska trgovinska organizacija.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2019.

17:02

STO pesimistična: Rast trgovine usporen zbog tenzija
Foto: Epa/JOHN G. MABANGLO

Indikator STO o kvartalnim izgledima svetske trgovine, koji je objavljen danas, ostao je na februarskom nivou od 96,3 poena, što je najniže od 2010. godine.

"Izgledi za trgovanje mogli bi se dodatno pogoršati ukoliko se pojačane trgovinske tenzije ne reše ili ako makroekonomska politika ne uspe da se prilagodi promenjenim okolnostima", saopštila je STO, prenosi Rojters.

Rezultat ispod 100 poena ovog indikatora, koji je kompozitna mera sedam pokretača trgovine, signalizira niži rast svetske trgovine robom, koji se prema aprilskoj prognozi STO procenjuje na 2,6 odsto ove godine, što je na sredini projektovanog raspona rasta od 1,3 do četiri procenta.

Ekonomisti STO su upozorili da postoji nekoliko scenarija koji bi mogli da povuku rast trgovine prema dnu tog raspona, uključujući pogoršanje trgovinskih tenzija između Sjedinjenih Država i Kine, ili izlazak Britanije iz Evropske unije bez sporazuma o njihovom budućem odnosu.

Indikator STO o izgledima svetske trgovine obračunava se na osnovu pokazatelja obima robne trgovine u prethodnom kvartalu, izvoznih narudžbina, međunarodnog teretnog avio-prevoza, kontejnerskog prometa u lukama, proizvodnje i prodaje automobila, elektronskih komponenti i poljoprivrednih sirovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: