Posledice trgovinskog rata: OECD srezao prognozu rasta svetske privrede

Trgovinske tenzije između SAD i Kine zakočile su globalni oporavak i ugrožavaju investicije i rast, upozorio je danas generalni sekretar OECD-a Anhel Gurija.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2019.

14:48

Posledice trgovinskog rata: OECD srezao prognozu rasta svetske privrede
Foto: Epa/MAURIZIO BRAMBATTI

"Bili smo usred oporavka kada su sve te odluke o trgovini počele. I one ne samo da su ugušile oporavak, već su u osnovi proizvele usporavanje, a mogućnost da načine još veće štete i dalje postoji", rekao je Gurija za CNBC.

Kaže da trgovinske tenzije negativno utiču na rast i investicije, kao i da je OECD, upravo zbog tih tenzija, umanjio svoje prognoze globalnog rasta za skoro procenat u poslednjih 12 meseci.

Pre godinu dana, OECD je prognozirao rast globalne ekonomije od 3,9 odsto u 2019. godini, a sada predviđa rast od 3,1 odsto.

"Neizvesnost je najveći neprijatelj rasta i kada nemate ulaganja zbog neizvesnosti u trgovini, onda će naravno i rast pasti, i to je upravo ono što se dogodilo u relativno kratkom vremenskom periodu”, rekao je Gurija.

Ukazujući na to da se investira kako bi se proizvodilo, prodalo i stekla "razumna zarada", on je primetio da "ako ne znate da li ćete imati pristup tržištu, ne znate sa kojom tarifom ćete se suočiti ili da li ćete uopšte imati pristup, onda ćete se, ako ste odgovoran investitor, suzdržati“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: