Amerika najavila ukidanje carina, skočili indeksi na azijskim berzama

Azijska tržišta su dobro počela ovu nedelju nakon američkih najava da će ukinuti carinske tarife na čelik i aluminijum u Severnoj Americi.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2019.

08:19

Amerika najavila ukidanje carina, skočili indeksi na azijskim berzama
FOTO: Depositphotos, Kolobsek

MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,6 odsto nakon što je protekle nedelje oslabio tri odsto.

Australijsko tržište bilo je predvodnik optimizma. Njihov indeks skočio je na 1,7 odsto nakon što je Liberalna Nacionalna Koalicija osvojila iznenađujuću pobedu na federalnim izborima.

Rezultati izbora trebalo bi snažno da podignu i indijski indeks. Indijski NSE Stock Futures skočio je 2,4 odsto nakon što su ankete sugerisale da Narendra Modi ostaje na vlasti s još izraženijom parlamentarnom većinom.

Porasli su i indeksi na Tajvanu i u Koreji. Tajvanski SE Weighted Index porastao je 0,3 posto dok je korejski Kospi podignut 0,6 posto, prenosi SEEbiz.

SAD su krajem prošlog tjedna donele odluku da povuku takse na čelik i aluminijum iz Kanade i Meksika, dok će te zemlje povući recipročne mere koje su uvele za američke proizvode.

Ovom odlukom će biti otklonjena velika prepreka za stupanje na snagu novog sporazuma, koji će zamijeniti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: