Crno tržište preovladalo: Centralna banka uzela zajam da smanji nestašicu dolara

Centralna banka Zimbabvea obezbedila je zajam od 500 miliona dolara od neimenovanih međunarodnih finansijskih institucija, preneo je Rojters.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2019.

12:26

Crno tržište preovladalo: Centralna banka uzela zajam da smanji nestašicu dolara
Foto: Epa/AARON UFUMELI

Prema rečima guvernera Džona Mangudije, banka je to uradila kako bi od sutra poboljšala međubankarsku trgovinu valutama i smanjila nestašicu dolara koja je dovela do nestašice goriva i medicinskih potrepština.

Zimbabveanska centralna banka uvela je novu lokalnu valutu u februaru, RTGS dolar, i lansirala međubankarsku trgovinsku platformu za na kojoj firme i pojedinci mogu da kupuju i prodaju dolare.

Međiutim, dolar je na zvaničnom tržištu bio redak, jer na njemu američki dolar vredi 3,4 RTSG dolara, dok je na crnom tržištu kurs „zelene novčanice“ 6,3 RTSG dolara.

Zbog tog dispariteta kompanije i pojedinci svoje dolare prodaju na crnom tržištu, dok je centralna banka optužena da manipuliše zvaničnim kursom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: