Srednji vek: U ovoj IT fabrici radnike teraju da kleče za kaznu

Fokskon siti -- Da se kojim slučajem ova fabrika za sklapanje Ajfona nalazi u Srbiji, ona bi, posle Beograda, bila grad sa najviše stanovnika.

Izvor: Blic
Podeli
FOTO: Epa/SERGEI ILNITSKY
FOTO: Epa/SERGEI ILNITSKY

Fokskon siti nalazi se 20 kilometara od Ženšena, na jugoistoku Kine. U kompleksu radi 350.000 ljudi, što je više nego što Novi Sad ima stanovnika.

Čitava pokrajina podređena je pronalaženju radne snage. Svi gradovi i sela moraju da obezbede određen broj radnika. Neka državna preduzeća ustupaju im radnike na određeni period.

Pri punom kapacitetu dnevno se proizvede 500.000 uređaja.

Celokupan proces sklapanja ima 400 koraka, a preko 300 ljudi je zaduženo za regulaciju soabraćaja unutar fabrike. Većina zaposlenih zarađuje manje od 17 dolara na dan, prenosi Blic.

Najveći broj objekata u ovom mini gradu ima između 10 i 12 spratova. U njima živi više od četvrtine radnika, koji borave u osmokrevetnim sobama.

Zbog samoubistava skokom sa zgrade postavljene su zaštitne mreže.

Kineski novinar koji se krišom zaposlio u Fokskonu kaže da su uslovi noćna mora. Radi se po 12 sati, šest dana nedeljno, a pauza traje 20 minuta, pri čemu nadređeni kažnjavaju sve one koji krše pravila, i to tako što ih oteraju da stoje u ćošku, kao u školi.

Svet

strana 1 od 158 idi na stranu