Kupovina "gotova stvar": S-400 biće integrisan u NATO sistem

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će ugovor o nabavci ruskih raketnih sistema S-400 biti primenjen.

Svet

Izvor: B92

Petak, 17.05.2019.

18:14

Kupovina
Foto: Epa, YURI KOCHETKOV

Ovo je izjavila predsedavajuća ruskog Saveta Federacije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matvijenko nakon nakon razgovora sa šefom turske države u Istanbulu

"Naravno, on (Erdogan) se dotakao teme sistema S-400 systems. On je kazao da je na Tursku izvršen pritisak bez presedana koji se i dalje nastavlja, ali je izneo uveravanja da, kao predsednik, garantuje da će Turska primeniti ovaj ugovor", kazala je Matvijenkova, prenosi Tas s.

Ona je rekla da je Erdogan poručio da ne vidi bilo kakve razloge za neispunjavanje obaveza iz ugovora.

Raketni sistem S-400, koji Turska kupuje od Rusije, potpuno će kontrolisati Ankara, objavio je juče turski dnevnik "Hurijet" citirajući ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua.

"Neki kažu da će sistemi S-400 predstavljati pretnju za borbene avione F-35. Ovi sistemi će biti pod našom potpunom kontrolom. Biće integrisani u NATO sistem", rekao je Čavušoglu tokom posete Letoniji, navodi ruska agencija.

Čavušoglu je u sredu negirao da Turska odlaže kupovinu ruskog protivraketnog sistema S-400 zbog napetih odnosa sa SAD.

Obraćajući se novinarima, Čavušoglu je rekao da se "u ovom trenutku ne dovodi u pitanje nikakvo odlaganje ili obustavljanje", preneo je AP.

On je ponovio da je nabavka sistema napravljenog u Rusiji "gotova stvar".

Čavušoglu je rekao da su Turska i SAD razgovarali o predlogu Turske za osnivanjem zajedničke komisije, koja bi razmatrala moguće rizike S-400 po američki program F-35.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: