Nije loše za tri meseca rada: Alibaba zaradila 3,85 milijardi evra

Prihodi kompanije Alibaba, kineskog lidera u oblasti e-trgovine, nadmašili su u prvom tromesečju procene analitičara, uprkos trgovinskom sporu SAD i Kine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2019.

15:41

Nije loše za tri meseca rada: Alibaba zaradila 3,85 milijardi evra
Foto: Depositphotos/pxhidalgo

Naime, prihodi Alibabe u periodu januar-mart povećali su se za 51 odsto na godišnjem nivou, na 93,5 milijardi juana (13,6 milijardi dolara), čime je nadmašena prosečna procena analitičara od 91,7 milijardi juana, prenosi "Blumberg njuz".

Neto profit je dostigao 25,8 milijardi juana (3,85 milijardi dolara), što je više nego trostruko veća dobit u odnosu na isti period prethodne godine.

Prihodi u odeljenju internet-trgovine, koje čini većinu Alibabinog poslovanja, uvećani su za 54 posto, dok su u manjem, ali brzorastućem odeljenju informatičkih usluga u oblaku, porasli za 76 posto.

Alibaba u poslednje vreme dosta ulaže u ono što nazivaju "novom maloprodajom", a podrazumeva optimizaciju prodaje i usluga u fizičkim trgovinama na temelju podataka prikupljenih na internetu.

Kompanija Alibaba je u utorak označena kao najvredniji maloprodajni brend izvan SAD, prema istraživanju globalne marketinške i komunikacijske kompanije WPP i kompanije Kantar.

Time je kompanija Alibaba zauzela bolju poziciju od Mekdonaldsa, Home Depota, Najkija i Luj Vitona, i jedini je azijski brend među 10 najbolje plasiranih.

Brend Alibabe je, prema tom izveštaju, vredeo 131,2 milijarde dolara prošle godine, što je za 48 posto više nego godinu dana ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: