I srpski taksisti u Beču protiv Ubera; "Učio sam kao konj za licencu"

Beč -- Oko 2.000 taksista blokiralo je danas posle podne Beč protestujući protiv Ubera i drugih kompanija koje nude jeftine usluge prevoza putnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

"Plaćamo naše poreze i radimo teško. Međutim, ne važe ista pravila za sve. Zbog toga smo zakazali protestnu vožnju kroz grad“, istakao je šef Udruženja taksista u Beču Irfan Kuna.

Među taksistima koji su protestovali bilo je i naših zemljaka, kojih je mnogo među taksistima u Beču.

Oni zahtevaju iste obaveze i prava za sve koji pružaju uslugu prevoza putnika u Beču.

Slađan Jovanović, koji radi već 25 godina kao taksista u Beču, ističe da je Uber nelojalna konkurencija, koja radi suprotno zakonu.

Dejan Antić, koji je taksista više od dve decenije, kaže da oseća dolazak Ubera po džepu, jer ostvaruje 40 odsto pazara manje.

"Uber ima svoje cene koje su jako niske. A ujedno ne plaćaju vozače i porez. A mi, koji ovde plaćamo porez i imamo uredne papire za taksi vožnju, trpimo posledice“, rekao je on.

Zlatko Vasić, koji je tek sedam godina taksista u Beču, ističe da protestuje protiv Ubera i sličnih kompanija, koje uzimaju mnogo posla taksistima.

"To se ne vidi toliko preko dana, ali preko noći je i te kako vidljivo. Protestujemo i protiv vlasti koje nam stalno nešto obećavaju, a ništa nisu preduzele po ovom pitanju. Učio sam kao konj da bih dobio taksi licencu. Treba mnogo da se uči da se postane taksista u Beču, a vozači Ubera mogu biti svi. Neka i oni uče pa da imamo ravnopravne uslove“, rekao je on.

Taksisti su u koloni vozili kroz grad, i blokirali saobraćaj u centru grada. Takođe su nosili i transparente sa parolama kojima pozivaju austrijske vlasti da reaguju i uvedu red u ovu oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 158 idi na stranu