Japanci beže iz Britanije; Honda prvi put u istoriji zatvara fabriku

London -- Japanska kompanija Honda je potvrdila da će zatvoriti fabriku britanskom gradu Svindon do 2021. godine, što će 3.500 radnka ostaviti bez posla.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Japanski proizvodač automobila je saopštio da je ovu odluku doneo nakon što su "znatne i obimne" konsultacije pokazale da "ne postoji alternativa koja je izvodljiva i održiva", piše Dejli star.

U saopštenju se navodi da je u konsultacijama učestvovalo više organizacija i grupa, izmedju ostalih i predstavnici britanske vlade i spoljni konsultanti koje je angažovao sindikat Junajt. Iz Honde su dodali da će sada početi razgovore sa zaposlenima o socijalnom programu.

Fabrika trenutno proizvodi 150.000 automobila godišnje, i ovo je prvo zatvaranje jednog njenog pogona u 71-godišnjoj istoriji kompanije.

"Odluka o zatvaranju postrojenja je deo Hondine šire globalne strategije kao odgovor na promene u automobilskoj industriji. Kao što je već objavljeno u februaru, Honda ubrzava realizaciju planova vezanih za električne automobile, i kao rezultat toga, resursi, kapaciteti i proizvodni sistemi za elektrificirana vozila biće koncentrisani u regionima sa velikom tražnjom kupaca", navodi se u saopštenju.

Hondino evropsko sedište će ostati u Velikoj Britaniji, ali će odluka o gašenju fabrike, pored 3.500 zaposlenih, ugroziti još na desetine hiljada novih radnih mesta, kako u lancu dobavljača, tako i u drugim preduzećima koja opslužuju fabriku, piše Dejli star.

strana 1 od 158 idi na stranu