Huavei upozorava Trampa: Zabrana šteti samo Americi

Vašington, Peking -- Kompanija Huavei reagovala je na odluku američkog predsednika Trampa da zabrani korišćenje opreme kompanija koje predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/MAURITZ ANTIN
Foto: Epa/MAURITZ ANTIN

Prethodno je kineski gigant saopštio kako je "spreman i voljan" da radi sa vladom Sjedinjenih Država na merama koje bi garantovale bezbednost korišćenja njegovih proizvoda.

Međutim, Huavei takođe upozorava na negativne posledice po SAD.

"Sprečavanje kompanije Huavei da posluje u Americi neće SAD učiniti bezbednijim, naprotiv, to će samo usmeriti Sjedinjene Države ka slabijim i skupljim alternativama, dovodeći ih u situaciju da kasne sa uvođenjem 5G tehnologije, i najzad, može naškoditi interesima američkih kompanija i potrošača. Osim toga, bezrazložnom zabranom krše se prava Huaveija i pokreću mnoga ozbiljna pravna pitanja", navedeno je u saopštenju kompanije.

Nalog kojim se utire put zabrani poslovanja s kineskom firmom Huavei razmatra se u Vašingtonu već duže od godinu dana, ali je u više navrata odgođen.

Huavei je u više navrata negirao navode o špijuniranju. Osim toga, predsednik Huaveija rekao je da je kineska telekomunikaciona kompanija voljna da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama.

strana 1 od 158 idi na stranu