Afrička kuga ubija kineske svinje: Slede nestašice i rekordne cene mesa

Peking -- Afrička svinjska kuga (ASF) desetkovala je kinesku industriju svinjskog mesa, daleko najveću u svetu, prenosi CNN.

Izvor: CNN
Podeli
FOTO: Depositphotos, stramyk24143701
FOTO: Depositphotos, stramyk24143701

Holandska banka Rabobank, koja kreditira globalni poljoprivredni sektor, procenjuje da bi se populacija svinja u toj zemlji mogla smanjiti za trećinu, odnosno za 200 miliona životinja, u 2019. godini.

To je skoro isto toliko svinja koliko ih imaju Evropa i SAD zajedno.

Virus ASF je bezopasan za ljude, ali je smrtonosan za svinje. Za sada protiv njega nema leka, ni vakcine. Poreklom je iz Afrike iz koje se zaraza proširila i u Istočnu Evropu i Rusiju, pre nego što se prošlog avgusta pojavila u Kini. Iz Kine se proširila na druge azijske zemlje, uključujući Vijetnam i Kambodžu.

U martu je kineska vlada saopštila da ima dobru kontrolu nad epidemijom i da su sprečili da se širi brzinom kojom se širila. Da bi se izborili uništili su mnoge farme.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), navela je da su kineske centralne vlasti učinile sve što su mogle da bi kontrolisale bolest.

"Imali su plan, imali su strategiju, reagovali su veoma energično", rekao je Vinsent Martin, predstavnik FAO-a u Kini.

Međutim, razmera epidemije može biti veća od procena stručnjaka, budući da su neki poljoprivrednici novinarima CNN-a rekli da bolest nije uvek lokalno prepoznata. Tako su neki od njih ispričali da im lokalne vlasti nisu dozvolile da prijave bolest svinja vlastima u vrhu države, jer su se plašili da će dobiti otkaze.

U svetu već nema dovoljno svinjetine, a ova bolest će učiniti da dođe do još većih nestašica.

Epidemija bi takođe mogla imati širi ekonomski uticaj: Kina je najveći svetski potrošač svinjetine, gde je ona ključna za prehranu oko 1,4 milijardi ljudi.

Prema vladinim prognozama, cena svinjskog mesa mogla bi porasti do rekordnih nivoa u drugoj polovini 2019. godine, jer potražnja nadmašuje ponudu.

strana 1 od 158 idi na stranu