Evo kako ratari prave biogorivo od pamuka

Poslednje godine bile su izuzetno teške za kenijske poljoprivrednike.

Svet

Izvor: World economic forum

Utorak, 14.05.2019.

15:55

Evo kako ratari prave biogorivo od pamuka
FOTO: KenijaDepositphotosbesphoto_11504589.jpg

Tri godine kiše su slabo padale, a prošle godine vlada je proglasila vanredno stanje zbog suše u 23, od ukupno 47 okruga u zemlji.

To je dovelo u pitanje hranu za skoro tri miliona ljudi.

Sistem navodnjavanja koji bi mogao pomoći tokom suše pokriva samo šest do osam posto teritorije ove siromašne zemlje. Gorivo za pumpe je skupo, pa oni ne mogu da ga priušte da bi navodnjavali zemlju.

Ali zahvaljujući projektu USAID-a, neki poljoprivrednici imaju pristup sistemu za navodnjavanje kroz novi izvor energije - biodizel napravljen od drobljenog semena pamuka.

Jedan od njih Taher Zaveri je vlasnik fabrike za pranje pamuka u Kituiju. On proizvodi biodizel drobljenjem semena pamuka, koje je odvojeno od bala pamuka za vreme pranja. Korišćenjem otpada, umesto sadnje pamuka samo za biodizel, može da proizvede velike količine biogoriva i iskoristi pamuk za druge potrebe.

Do sada je isporučio 105 pumpi za vodu na biodizel uz pomoć donacije USAID-a.

Abel Muti ima pet jutara zemljišta. Radi u osnovnoj školi, a dodatne prihode ima od obrade zemlje. Iako je ranije koristio pumpu za navodnjavanje na benzin, sadašnja pumpa na biodizel mnogo je bolja. Pre svega, može da radi 12 sati dnevno, dok benzinskoj pumpi treba pauza od sat vremena nakon pet časova rada. Takođe, potrošnja je manja. U proseku, ona koristi tri litre biodizela dok ona na benzin troši šest litara benzina. Pritom, biodizel košta oko 0,2 dolara manje po litru nego benzin.

I ono što je možda najvažnije – pumpa za biodizel može da navodnjava veću površinu zemljišta, zahvaljujući čemu je ovaj poljoptivrednik počeo da uzgaja luk i tako je zaradio oko 4.000 dolara. Na taj način je uspeo da otplati svoju pumpu na biogorivo, koja je koštala 340 dolara, a ostatak novca je iskoristio za kupovinu đubriva, školovanje dece i uošte za bolji život svoje porodice.

Kompanije kao što je Zaverijeva postajaće sve važnije u Keniji zbog rastućih klimatskih rizika kao što su neredovne padavine i česte i dugotrajne suše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

16 h

Svet

Nemci, šta sad?

Brdo dugova Nemačke je prošle godine još poraslo, izračunala je Bundesbanka. Javni dug se, naime, uvećao za 62 milijarde evra, na 2,62 biliona.

14:41

29.3.2024.

11 h

Podeli: