"Trošićemo, a ako se neko u Briselu buni, baš nas briga"

Vlada u Rimu spremna je da prekrši budžetska pravila EU da bi podstakla rast radnih mesta, izjavio je danas popredsednik vlade Italije Mateo Salvini.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2019.

15:03

Foto: Epa/Szilard Koszticsak

"Ako treba da probijemo neke limite, poput onog od tri odsto (deficita prema BDP-u), ili od 130-140 procenata (iznos duga prema BDP-u), spremni smo da to uradimo", rekao je Salvini novinarima, a prenosi Rojters.

"Dok god ne dođemo do stope nezaposlenosti od pet procenata trošićemo koliko god treba, a ako se neko u Briselu buni, to nas neće biti briga", poručio je on.

Italijanski budžetski deficit za 2019. godinu bio je predmet žestokih rasprava između Rima i Brisela krajem prošle godine.

Zvanični Rim je tada obećao Briselu da će smanjiti planove potrošnje za 2019, tako da deficit neće premašiti cilj od 2,04 odsto. U svojim nedavnim prognozama, EK je takođe objavila da će Italija, treća najveća ekonomija Evrozone, biti najsporije rastuća ekonomija u EU u 2019. godini, sa skromnom stopom rasta od tek 0,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: