Slovenac dobio 550.000 $ odštete od Tesle, a onda izgubio na sudu

San Hoze -- Slovennac Gregor Lešnik izgubio je tužbu protiv američkog proizvođača električnih vozila Tesle i nemačke firme Esienmann.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/ DAVID CHANG
Foto: Epa/ DAVID CHANG

On je bio zaposlen kao radnik Esienmana, firme koju je fabrika automobila "Tesla" angažovala za izgradnju lakirnice u kalifornijskom gradu Fremontu.

Kao radnik ugovorene firme, Lešnik se ozbiljno povredio na gradilištu. Kompanija "Tesla" Elona Maska i Lešnik tada su se nagodili za 550.000 dolara odštete. Međutim,posle nagodbe, on je presavio tabak.

Slovenac je zajedno sa Hrvatom Stjepanom Papešom tužio je kompaniju zbog kršenja radnog zakonodavstva i iskorišćavanja stranih radnika.

Lešnik je tvrdio da je mesečno radio 250 sati za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne plate u SAD. U tužbama se takođe navodi da je stranim radnicima prećeno deportacijom ili smanjenjem plate ako prijave povredu ili se razbole.

Sudija američkog suda u San Hozeu procenio je da su njegova potraživanja već uključena u nagodbu 2016. godine. I zbog toga je izgubio na sudu, pa mora da plati sudske troškove.

Podsećamo, Velenjčan Lešnik stigao je u SAD u martu 2015. sa 140 drugih stranih radnika iz Slovenije i Hrvatske, a radio je u Kaliforniji preko pomenutog podizvođača.

Radio je na sistemima za grejanje i hlađenje u Fremontu i pao sa krova. Kada je pao sa trećeg sprata, slomio je obe noge, nekoliko rebra i pretrpio potres mozga.

U početku, kompanija Tesla je odbijala svaku odgovornost za rad sa stranim radnicima.

Prema pisanju lista Slovenske novice, Štajerska kompanija je negirala sve žalbe i tvrdila da su platili deo troškova lečenja Lešnika, onda im je američki advokat Velenjčanin zabranio da ga kontaktiraju.

strana 1 od 158 idi na stranu