Tramp u škripcu: Pregovori sada jer će 2020. biti mnogo gore

Američki predsednik Donald Tramp savetovao je Kinu da pregovora s njim u cilju postizanja trgovinskog sporazuma.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 12.05.2019.

09:48

Tramp u škripcu: Pregovori sada jer će 2020. biti mnogo gore
Foto: Depositphoto, tangducminh, 10562624

Kako navodi predsednik SAD, "situacija biti gora ako pregovori moraju da se nastave tokom njegovog eventualnog drugog predsedničkog mandata 2020. godine".

Američke carine na robu iz Kine vrednu 200 milijardi dolara povećane su u petak sa deset na 25 odsto, što je nova eskalacija u trgovinskom sporu između Vašingtona i Pekinga. Tramp je takođe naložio pokretanje procedure za uvođenje carine na još oko 300 milijardi dolara vredne preostale kineske robe.

Ukoliko bude odobreno, te carine će stupiti na snagu tek narednih meseci, čime se steže obruč oko Kine u njenim već teškim trgovinskim transakcijama. Američki predsednik je rekao sinoć da Kina veruje da može da sačeka do narednih izbora 2020. godine misleći da će imati sreće i da će pobediti demokrate na predsedničkim izborima u SAD.

Dodao je da bi u takvoj situaciji Kina nastavila da "krade od SAD" oko 500 milijardi dolara godišnje. "Jedini je problem što oni ne znaju da ću ja pobediti i da će postizanje sporazuma biti mnogo teže postići tokom mog drugog mandata. Bilo bi za njih mudro da sada reaguju", rekao je Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: