Evropa bi bankrotirala kada bi SAD napustile NATO: Za oružje bi potrošili stotine milijardi €

Frankfurt -- Ako bi SAD istupile iz NATO-a, za obnavljanje odbrambene sposobnosti Alijanse Evropljani bi morali da potroše stotine milijardi dolara.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, digitalstorm, 38617467
Foto: Depositphotos, digitalstorm, 38617467

Ovu analizu objavio je nemački list "Frankfurter alemajne". Evropa bi, prema pisanju lista, morala da kupuje ne samo vojne brodove za zaštitu međunarodnih voda, nego i kopnenu tehniku, kao i avione za slučaj rata, na primer, s Rusijom.

List procenjuje da bi finansijski gubici za Evropu, u slučaju da SAD napuste NATO, bili oko 350 milijardi dolara. O tome, kako navodi autor teksta, svedoče podaci izveštaja koji je predstavio Međunarodni institut za strateška istraživanja, piše Sputnjik.

Vojni eksperti su izračunali troškove u dva moguća scenarija.

Prema prvom, Evropljani bi morali da zamene celokupnu američku tehniku koja je predviđena za odbranu međunarodnih voda u slučaju oružanog sukoba.

Za to bi Evropa morala da kupi vojne brodove i avione u vrednosti od 94 do 110 milijardi dolara. Šesnaest najsavremenijih fregata košta između 20 i 31 milijardu dolara, dok su razarači za protivvazdušnu odbranu vredni između 19 i 21 milijardu dolara.

Drugi scenario podrazumeva rat na kopnu, za koji bi Evropi bile potrebne još veće investicije. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateška istraživanja, troškovi se kreću između 288 i 357 milijardi dolara. Za kupovinu 90 baterija protivraketnog sistema „Patriot“ Evropljanima bi bilo potrebno 78 milijardi dolara, a morali bi da nabave i borbene tenkove, vojne brodove i avione.

strana 1 od 158 idi na stranu