SAD spremne da donesu tešku odluku: "Isključićemo ih iz programa proizvodnje aviona F-35"

Ministarstvo odbrane SAD se priprema da isključi Tursku iz programa izrade naprednih americkih višenamenskih boraca F-35.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 04.05.2019.

10:28

SAD spremne da donesu tešku odluku:
Foto: Depositphotos, MichaelFitzsimmons, 76462185

Oni se spremaju na ovakvu odluku zbog namere Ankare da od Rusije kupi protivraketni odbrambeni sistem S-400. Ovu informaciju danas je potvrdio vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šanahan.

On je prošle nedelje razgovarao s rukovodstvom kompanija Lokid Martin i Junajted tehnolodžis korporejšn o posledicama isključivanja Turske iz programa proizvodnje F-35, prenosi Tas s.

Šanahan je rekao da želi da eliminiše negativne posledice po druge kupce F-35, ali je dodao da s Turskom treba razgovarati.

On je naglasio je da Turska ostaje strateški partner SAD i da su bilateralni odnosi dve zemlje bolji nego pre dva ili četiri maseca samo zbog učestalosti kontakata.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da bi Turska mogla da saradjuje s bilo kojom drugom zemljom ako SAD odbiju da isporuce avione F-35.

List "Vesti odbrane" navodi reči izvora u turskim oružanim snagama da bi Ankara u tom slučaju mogla da se okrene Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: