EU stabilna: Ubrzao rast evrozone, nezaposlenost najniža od globalne krize

Ekonomija evrozone je dobila na zamajcu u prvom ovogodišnjem kvartalu, dok je nezaposlenost pala na najniži nivo od globalne finansijske krize.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2019.

16:20

EU stabilna: Ubrzao rast evrozone, nezaposlenost najniža od globalne krize
Foto: Epa/ Toms Kalnins

Bruto domaći proizvod evrozone porastao je za 0,4 odsto u prvom kvartalu u odnosu na poslednji kvartal 2018. godine, saopštila je danas evropska statistička služba Evrostat.

To je dvostruko viša stopa u odnosu na poslednji kvartal 2018. godine koja, kako ocenjuje agencija AP, možda sugeriše da je period usporenog rasta sada okončan.

Evrostat, medjutim, nije naveo razloge koji se kriju iza ovog ubrzanja rasta.

U odvojenom izveštaju, Evrostat je saopštio da je stopa nezaposlenosti u 19-članoj evrozoni u martu pala na 7,7 odsto, što je najniži nivo od septembra 2008. godine.

U februaru je stopa nezaposlenosti iznosila 7,8 odsto, dok je u martu prošle godine bila na nivou od 8,5 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: