Saradnja: Do kraja godine OPEK i Rusija produžiće sporazum

Rijad -- Globalni sporazum o proizvodnji nafte, čije sprovodjenje predvode Rusija i Saudijska Arabija, mogao bi da bude produžen do kraja 2019. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, MARTIN WOLD
Foto: Epa, MARTIN WOLD

Ovo je izjavio je danas saudijski ministar za energetiku Halid al-Falih ruskoj agenciji RIA novosti, ne precizirajući da li bi i za koliko bio promenjen nivo proizvodnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), Rusija i drugi proizvodjači "crnog zlata", savez poznat kao OPEK +, krajem prošle godine su produžili rok važenja sporazuma o smanjenju prozivodnje nafte do 30. juna 2019, kako bi podržali cene ovog energenta. Tada su se dogovorili da dnevnu prozivodnju nafte smanje za 1,2 miliona barela dnevno.

Članice OPEK-a i njihovi partneri izvan naftnog kartela sastaće se 25. i 26. juna kako bi odlučili da li će ponovo produžiti taj sporazum.

"Razmotrićemo (globalne) zalihe - da li su veće ili manje od prosečnog nivoa i shodno tome ćemo prilagoditi nivo proizvodnje. Na osnovu onoga što sada vidim... želeo bih da kažem da će biti neke vrste sporazuma. On bi mogao da ostane isti, ili da promeni nivo proizvodnje naviše ili naniže, ne znam...", rekao je Al-Falih, a prenosi Rojters.

Ranije ovog meseca, Moskva je signalizirala OPEK-u i svojim saveznicima da bi mogla da poveća proizvodnju nafte od juna zbog poboljšanja tržišnih uslova i pada zaliha.

Jedan od ključnih aktera u politici Moskve prema OPEK-u Igor Sečin, šef ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, kaže da Rusija gubi tržišni udeo u korist SAD-a, koje ne učestvuju u smanjenju proizvodnje već su povećale proizvodnju na rekordnih 12 miliona barela dnevno, dodaje britanska agencija.

strana 1 od 152 idi na stranu