Presavili tabak: Tramp i njegova deca tužili Dojče banku i Kepital uan

Američki predsednik Donald Tramp, troje njegove dece i sedam njegovih kompanija, podneli su tužbu protiv Dojče banke i banke Kepital uan.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

11:44

Presavili tabak: Tramp i njegova deca tužili Dojče banku i Kepital uan
Foto: Epa/ JIM LO SCALZO

Trampovili su tužili banke kako bi sprečili da se ta dva kreditora odazovu na sudski poziv u čijem fokusu je istraga finansijskih poslova predsednika SAD.

U tužbi podnetoj Federalnom sudu na Menhetnu, Tramp je zatražio da sudija proglasi nevažećim sudske pozive Kongresa i da spreči banke da objave informacije i da se odazovu pozivima, prenosi američka agencija AP.

"Ovaj predmet se odnosi na sudske pozive Kongresa, koji nemaju legitiman ni zakonski cilj. Pozivi su izdati radi šikaniranja predsednika Donalda J. Trampa, kako bi se pretresao svaki aspekt njegovih ličnih finansija, njegovih preduzeća i privatne informacije predsednika i njegove porodice, da bi se iščačkao bilo kakav materijal koji bi mogao da se upotrebi da mu se nanese politička šteta", navodi se u tužbi.

Predstavnički dom SAD-a, u kojem većinu imaju demokrate, poslao je ranije ovog meseca sudski poziv Dojče banci, a nemački kreditor je još u januaru saopštio da su ga kontaktirali komiteti pod upravom demokrata sa zahtevom da pojasni svoje veze sa Trampom.

Najnoviji Trampov pravni manevar, ocenjuje "Blumberg", dolazi nakon prošlonedeljnih medijskih izveštaja da je Dojče banka počela sa procesom predaje dokumenata njujorškom državnom tužiocu, koji se odnose na kredite koje je ta banka odobravala Trampu i njegovim preduzećima.

List "Njujork tajms" je još u martu pisao da je Dojče banka pozajmila više od dve milijarde dolara Trampu pre nego je postao predsednik SAD-a, uprkos brojnim signalima koji su ukazivali da je Tramp u problemima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: