Probili magičnu granicu: Softverski gigant na tržištu vredi bilion dolara

Nakon što je prijavio bolju prodaju i profit, Microsoft na tržištu je dostigao vrednost od bilion (hiljadu milijardi) dolara.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.04.2019.

11:31

Probili magičnu granicu: Softverski gigant na tržištu vredi bilion dolara
Foto: Epa/ RITCHIE B. TONGO

Američki softverski gigant time je postao jedan od tri kompanije vredne bilion dolara.

Epl je prošlog leta postao prva kompanija izlistana na berzi čija je vrednost veća od bilion dolara, a zatim je to nekoliko meseci poslije postao i Amazon.

Prihodi Majkrosofta protekle godine porasli za otprilike jednu trećinu, i to zahvaljujući rastu poslovanja u oblaku (cloud).

Ova kompanija je saopštila kako su njeni prihodi porasli za 14 odsto u četvrtom kvartalu 2018. godine, dok je neto profit porastao za 19 odsto.

Podsećamo, prihodi Majkrosofta u 2018. godini iznosili su 110,4 milijarde dolara. Majkosoft inače ima najraširenije i naraznolikike izvore zarade od svih tehnoloških giganata, a najveći među njima su office proizvodi i cloud usluge, serverski proizvodi te Windows.

Inače, Microsoft se već duže vreme preusmjerava sa tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na cloud usluge i mobilne aplikacije, a sve pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: